Werkwijze
Ik werk vanuit een herstelgerichte visie. Dit wil zeggen dat ik niet enkel focus op de problemen en moeilijkheden, maar samen met de cliënt ook op zoek ga naar krachten, steunbronnen en betekenisvolle relaties die energie geven en die kunnen helpen om te gaan met de moeilijkheden, pijn en ongemak in hun leven.
Tijdens mijn begeleidingen maak ik gebruik van gesprek, reflectie, metaforen, opstellingen en lichaamsgerichte oefeningen werkvormen.
Samen met de cliënt zoek ik naar balans tussen het aanvaarden van dingen die ze niet kunnen veranderen en het focussen op zaken waar ze wel controle over hebben en die hen kracht en energie geven. Tijdens de sessie krijgt de cliënt nieuwe inzichten en concrete handvaten aangereikt waarna hij of zij hier thuis verder mee aan de slag gaat. Tijdens de daaropvolgende sessie overlopen we samen hoe dit gelopen is, wat er al beter gaat en wat nog niet, waar bijsturing nodig is of bijkomende inzichten en/of handvaten. De cliënt neemt actief zijn eigen groei- en herstelproces in handen.
Een traject start met een kennismakingsgesprek waarbij ik samen met de cliënt de hulpvraag en verwachtingen in kaart breng. Indien gewenst mag de cliënt een vertrouwenspersoon meebrengen voor morele en emotionele ondersteuning en om te helpen het probleem en de huidige situatie zo helder mogelijk in kaart te brengen.
Indien tijdens het kennismakingsgesprek blijkt dat mijn manier van werken niet meteen matcht met de hulpvraag denk ik graag vrijblijvend mee na over een meer gepaste doorverwijzing.
Gesprekken kunnen zowel online (via beeldbellen) als fysiek in de praktijk doorgaan. Indien het weer het toelaat kunnen gesprekken ook al wandelend doorgaan. Wandelsessies vertrekken vanuit de praktijk en zijn ongeveer een 1,5 tot 2 km lang.
Na vier sessies is er een tussentijds evaluatiegesprek waarin ik samen met de cliënt zijn hulpvraag en therapiedoelen evalueer en we samen bekijken of de cliënt al wat dichter naar zijn doel opgeschoven is, hoe hij of zij al gegroeid is tijdens de begeleiding en welke handvaten of inzichten hierbij geholpen hebben. We bespreken of een verderzetting van de begeleiding nog nodig is, en zo ja, wat de cliënt in de vervolgsessies nog wil bereiken of wat hij/zij nodig heeft om terug op eigen kracht verder te kunnen.
Een begeleiding duurt gemiddeld 8 à 10 sessies. Afhankelijk van de aard en de complexiteit van de hulpvraag kan dit aantal sessies uitgebreid worden.